Teknik

Vi benytter en digital overprinter. Printerens digitale teknologi bringer god mening, når oplaget er relativt lille. Det kan være fra få hundrede og op til ca. 10.000, afhængigt af posens størrelse. Særligt når kunden ønsker flerfarvet tryk, fordi prisen ikke afhænger af antallet af farver, og fordi indkøb af klichéer ikke er nødvendigt.

Digital overprint er en relativt ny og mindre kendt teknologi, som kræver en forklaring, hvis man skal forstå de særlige muligheder og begrænsninger. Den vigtigste fordel er allerede nævnt: det er realistisk at trykke små oplag i flerfarvet tryk til lave priser.

Til digital overprint benyttes vandbaserede CMYK-farver

Det er CMYK-teknologien, der gør det muligt at trykke i mange farver, uden at prisen stikker af. Overprint fungerer sådan, at en pose passerer et vandfald af farver, der er blandet af blot fire grundfarver, CYAN (C), MAGENTA (M), GUL (Y) og SORT (K). En fil med det ønskede motiv signalerer til printeren, hvornår ”vandfaldet” åbner og lukker, og ud kommer posen med motiv.

Farverne er ikke 100% vandfaste, så farverne risikerer at løbe, hvis man f.eks. spilder kaffe på sin pose.

Man kan ikke blande farven hvid af de fire CMYK-farver. Overprint egner sig i reglen ikke, hvis man f.eks. ønsker at printe sit hvide logo. Hvid signalerer til printeren, at der ikke skal åbnes for ”vandfaldet”, og derfor vil posens grundfarve erstatte den hvide. Hvis posen er hvid, er problemet muligvis løst.

CMYK overprint på hvide poser

Motiver i mange farver og med mange detaljer bliver meget flotte på hvide poser. Blomstermotiver kan være et eksempel, og digital overprint egner sig også fint til illustrationer og fotos op til et vist kvalitetsniveau.

Derimod fungerer det ikke altid godt med store ensfarvede flader på hvide poser.

CMYK overprint på brune poser

Sort fungerer fint på brun KRAFT.

Grønne, blå, lilla og i det hele taget mættede farver med dybe nuancer fungerer fint på brun KRAFT.

Gule, orange og lyserøde farver bør nogle gange testprintes i forvejen, idet nogle blandinger kan blive forstyrret af materialets brune grundfarve.

Printareal

Printarealet afhænger af posens størrelse og type.

Det er ikke godt at trykke på ujævne overflader. Hvis posen har håndtag, kan der således ikke trykkes på de steder hvor håndtagene er montereret, og der kan normalt kun trykkes på posens forside.

Den digitale overprinters printhoved rækker over maximalt 223 mm. Det betyder, at der i posens højde maximalt kan trykkes 223 mm, mens der i praksis ikke er nogen øvre grænse i posens bredde.

Særlige muligheder

Printet begynder med en vektoriseret fil, som typisk vil ligge i pdf-format.

Der er ikke noget i vejen for, at en fil kan fylde mange sider. Kunden kan således levere en fil på f.eks. 100 sider med forskelligt motiv på hver eneste side (f.eks. nummerering eller en flettet fil med 100 forskellige navne).

Det giver naturligvis helt særlige muligheder for f.eks. PR- og kommunikationsbureauer.